Skip to main content

Voor wie?

Als je iemand bent verloren..
Als je verlies ervaart, maar niet door overlijden
..
Als je werkzaam bent op een school of opleiding
..
Als je een ouder, grootouder, familielid, vriend, vriendin of collega bent.. 

contact:

Ben je iemand verloren..

Rouw kan ons het gevoel geven dat het ons overspoelt of onze voeten onder onze lijven vandaan slaat. Een betekenisvol verlies raakt ons in alles wie we zijn, wie we waren en worden. We kunnen alleen komen te staan of ons zo voelen, of alle zeilen bij zetten om overeind te blijven. Ook jaren na een verlieservaring kan het nog sterk invloed hebben op ons leven. Verlies zoekt een plek in ons lijf, onze gedachten en ons gevoelsleven. Het kan ons dagelijks functioneren soms behoorlijk dwars zitten, ook wanneer het jaren goed lijkt te zijn gegaan. In dat geval kan het fijn zijn om een rouw-& verliesbegeleider in te schakelen.

Geen overlijden en toch verlies..

Ben je bijvoorbeeld kind van gescheiden ouders, is er een ouder/broer/zus/dierbare uit beeld geraakt. Verloor je huis/haard/dier/school/werk, heeft iemand in je omgeving alzheimer, of weet dat er een verlies aanstaande is, ook dan kun je rouw ervaren. Juist levend verlies of meer diffuus verlies mist vaak erkenning; “Mijn partner is ernstig ziek, voor hem is het erger” of “ik heb zelf het contact met mijn broer verbroken, dus dan moet ik nu niet moeilijk doen” zijn voorbeelden van gedachten en gevoelens die gepaard kunnen gaan met dit soort verlies. Toch kan ook levend verlies of meer diffuus verlies een grote impact hebben op ons leven. Er is niet zoiets als een leed-weegschaal. Ieder verlies in welke vorm ook, heeft recht op erkenning, het is er.

Ben je werkzaam op een school of opleiding..

En zie je leerlingen of studenten worstelen met hun rouw of maak je je zorgen omdat je weet dat een student een verlieservaring heeft meegemaakt en juist helemaal niet lijkt te worstelen? Wil je weten wat je goed aan doet? Of je er juist wel of niet naar vraagt en hoe dan? Vraag je je af of jij wel de aangewezen persoon om hierover te beginnen? Ik bied zowel bestaande als op maat gemaakte trainingen voor docenten/SLB-ers/mentoren in het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en MBO/HBO/WO. Neem gerust contact op om samen af te stemmen wat de mogelijkheden zijn.

Ben je een ouder, grootouder, familielid, vriend, vriendin of collega..

En heb je vragen over het ondersteunen van je naasten; kinderen/jongeren/volwassenen die in de rouw zijn of die een dierbare gaan verliezen. Neem dan gerust contact op. Wellicht kan ik meedenken of handvatten bieden. Ik verzorg ook ouderavonden en openbare informatieavonden over rouw op basisscholen, middelbare scholen en in buurtcentra. Soms gepland, dan staan ze in de agenda, en anders op aanvraag bij jou in de buurt. Je vindt op mijn website ook lees/luister/kijk – tips voor alle leeftijden.